Psychodiagnostiek zou (o.a.) volgens actuariële methoden en met voldoende praktische en theoretische kennis verricht moeten worden. Helaas is het zo dat veel artikelen van de grote 'journals' (tijdschriften) voor menig psycho-diagnosticus niet toegankelijk is. De crux is echter, dat die tijdschriften het belangrijkste medium zijn waarmee wetenschappelijke kennis gedeeld wordt.
In de overtuiging dat deze kennis gemakkelijk te consumeren, open en kosteloos beschikbaar zou moeten zijn, startte ik met het schrijven van korte overzichts- en samengevatte artikelen, op basis van de meest belangrijke tijdschriften op het gebied van psychodiagnostiek.
De artikelen zijn onderverdeeld naar diverse thema's, relevant voor psychologische diagnostiek. Het thema 'foutieve diagnoses' bevat het eerst gepubliceerde artikel en benadrukt nog eens het belang van het in voldoende mate theoretisch en praktisch geschoold zijn (lees: om diagnostiek goed uit te kunnen voeren).
Hierop volgt het themadossier 'Theorie en Concepten', alsook het themadossier 'Onderzoeksmethoden'. Het eerste is voor wie meer achtergrondkennis wenst, het laatste is meer bruikbaar voor en gericht op de dagelijkse praktijk.
Bevat een overzichtsartikel welke o.a. de beperkingen van de DSM-5 classificaties beschrijft.
Bevat een artikel over het werken met meerdere theoretische concepten in diagnostiek van psychische stoornissen (multi-conceptuele diagnostiek). Bijv. van het 'Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen' in de DSM-5 ('AMPD)'. Specifiek van het AMPD is een artikel over het A-Criterium en het B-Criterium beschikbaar, alsook een artikel over het onderscheid tussen 'state' en 'trait'.
Bevat artikelen over het werken met meerdere onderzoeksmethoden (multi-methodische diagnostiek) en het werken met meerdere informaten (multi-informant diagnostiek).
Neem contact op via info@uppsi.nl voor meer informatie over psychodiagnostiek, supervisie en/of intervisie. Ook aanbevelingen voor nieuwe artikelen zijn welkom!