Het DSM-5 Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen (AMPD) betekent een verschuiving in de classificatie en diagnose van persoonlijkheidsstoornissen (PS). Waar eerdere categorische benaderingen tekortschieten in het accuraat weergeven van de complexiteit van PS, biedt het AMPD een dimensionale aanpak die beter aansluit bij de realiteit van de klinische praktijk.
Deze benadering van persoonlijkheidsdiagnostiek maakt gebruik van uitgebreide criteria en flexibele beoordeling, waardoor behandelaars een nauwkeuriger en gedetailleerder beeld krijgen van iemands persoonlijkheidspathologie en mentaal functioneren. Het AMPD is daarmee een waardevolle tool voor psychologen die zich bezighouden met de diagnose en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.
Het AMPD bestaat uit zeven criteria (A-G) die een gedetailleerd en omvattend beeld schetsen van persoonlijkheidsstoornissen. In dit artikel zullen we ons richten op het eerste criterium (A), aangezien deze cruciaal is voor een goed begrip van het model.
Een onderscheidend onderdeel in het Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen (AMPD) is het A-criterium. Deze is essentieel in het AMPD omdat het de kernproblemen identificeert die ten grondslag liggen aan persoonlijkheidsstoornissen. Het gaat om het zelf- en het interpersoonlijk functioneren, welke beoordeeld worden en daarmee uitdrukking geven aan het niveau van persoonlijkheids-functioneren (ofwel: de mate van verstoringen in het mentale functioneren).
Zonder deze verstoringen in het zelf- en interpersoonlijk functioneren, kan er volgens het AMPD geen sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis.
Sinds de eerste introductie heeft het A-Criterium een uitgebreide literatuurbasis gegenereerd en kunnen we het construct meten, door middel van zowel semigestructureerde, als zelfrapportagemethoden.
Onderzoeken hebben over het algemeen aangetoond dat het niveau van persoonlijkheids-functioneren (A-Criterium) betrouwbaar kan worden beoordeeld, zowel door ervaren als onervaren beoordelaars.
Identiteit: De ervaring van zichzelf als een uniek individu, met duidelijke grenzen tussen zichzelf en anderen, een stabiel gevoel van eigenwaarde, en een vermogen tot zelfregulatie.
Zelfsturing: Het nastreven van coherente en betekenisvolle doelen, het gebruik van constructieve interne standaarden voor gedrag, en het vermogen tot zelfreflectie en zelfintrospectie.
Empathie: Het begrijpen en waarderen van de ervaringen en motivaties van anderen, evenals het tolereren van verschillende perspectieven.
Intimiteit: Het vermogen tot het onderhouden van diepe en langdurige relaties, gekenmerkt door wederkerigheid en verbondenheid.
Het DSM-5 Alternatief Model voor Persoonlijkheidsstoornissen (AMPD) is een vooruitgang in de classificatie en begrip van persoonlijkheidsstoornissen. Door de focus te verleggen van rigide categorieën naar een meer flexibele en omvattende benadering, stelt het AMPD ons in staat om persoonlijkheidsstoornissen nauwkeuriger te diagnosticeren en te behandelen. Het A-criterium zoals in dit artikel beschreven, speelt hierin een cruciale rol.
De voortdurende onderzoeks- en toepassingsmogelijkheden van het AMPD beloven een verbetering in de nauwkeurigheid en effectiviteit van de diagnose en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Door het A-criterium centraal te stellen, kunnen we een meer gedifferentieerde en genuanceerde benadering hanteren in persoonlijkheidsdiagnostiek.
Het A-Criterium maakt het mogelijk om persoonlijke behandelplannen op te stellen die zijn afgestemd op de individuele behoeften van onze patiënten, wat uiteindelijk leidt tot effectievere behandelresultaten.
Artikel: historische context, ontwikkeling van het AMPD (volgt)
Artikel: AMPD B-Criterium
Artikel: AMPD C-G Criteria (volgt)
Artikel: Review van AMPD (volgt)
Artikel: AMPD A-Criterium en structurele diagnostiek (volgt)
Ontdek de nieuwste inzichten in psychodiagnostiek door samengevatte artikelen.
Ik maak wetenschappelijke kennis uit vooraanstaande tijdschriften toegankelijk en begrijpelijk. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in psychodiagnostiek, volledig gratis en eenvoudig te consumeren.
Versterk je vaardigheden door gespecialiseerde supervisie diagnostiek.
Perfect voor psychologen in opleiding tot gz-psycholoog en voor iedereen die zijn BAPD of vLOGO wil behalen. Mijn supervisie diagnostiek biedt de begeleiding die je nodig hebt om goede diagnostiek te kunnen verrichten.
Heb je een fout ontdekt op deze pagina, of heb je aanvullingen en/of aanbevelingen voor deze of latere artikelen? Neem dan vooral contact op via info@uppsi.nl. Jouw feedback wordt zeer op prijs gesteld!